Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto z bakaliami w miodowym karmelu

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto z bakaliami w miodowym karmelu - składniki:
  • ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 1/2 kostki i 2 płaskie łyżki (125 g) zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki (30 ml) śmietanki 30 proc.
  • sól
  • masa:
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30 proc.
  • 4 łyżki (60 ml) miodu
  • 1/2 kostki (100 g) masła
  • 3/4 szklanki (ok. 75 g) suszonych wiśni lub żurawiny
  • 1 opakowanie (100 g) kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 i 1/2 szklanki (ok. 300 g) płatków migdałowych
  • 2 łyżki (30 g) mąki pszennej
  • sól
Ciasto z bakaliami w miodowym karmelu - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: mąkę, cukier, szczyptę soli i zimne masło wsyp do dużej miski i wyrabiaj palcami, aż masa konsystencją będzie przypominała mokry piasek. Dodaj śmietankę wymieszaną z żółtkiem i szybko zagnieć jednolite ciasto. Z ciasta uformuj kulę, lekko ja spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj w prostokąt i wyłóż nim formę wyłożoną papierem do pieczenia (możesz tez użyć dużej tortownicy). Dociśnij ciasto do dna i brzegów naczynia, formując brzeg o wysokości ok. 2 cm. Wyłóż ciasto dużym kawałkiem papieru do pieczenia i wsyp specjalne ciężarki lub surową fasolę. Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 170 st. C (190 st. C zwykły piec) i piecz 15 minut. Następnie zdejmij papier z obciążeniem i piecz kolejne 10 minut, aż ciasto będzie lekko złociste. Wyjmij z pieca i lekko przestudź (nie wyłączaj piekarnika). Przygotuj masę: do rondla o grubym dnie wsyp cukier, dodaj śmietankę, miód, masło i szczyptę soli. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, mieszając. Gdy masa zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj około 25 minut do momentu, aż masa będzie miała konsystencję gęstego karmelu. W misce wymieszaj suszone wiśnie (lub żurawiny), skórkę pomarańczową, płatki migdałów i mąkę. Przełóż do rondla, dokładnie wymieszaj z masą i całość wyłóż na podpieczone ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz 40-50 minut, aż masa będzie złocista.