Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Mrożony deser arbuzowo-bazyliowy w słoikach
Mrożony deser arbuzowo-bazyliowy w słoikach - składniki:
Mrożony deser arbuzowo-bazyliowy w słoikach - sposób przygotowania:
Przygotuj sorbet: arbuza pokrój w kawałki i usuń pestki. Gruszki obierz i usuń gniazda nasienne, pokrój na cząstki. Listki mięty posiekaj. Miąższ arbuza i gruszki zmiksuj na gładko z pozostałymi składnikami (jeśli nie masz blendera, owoce i miętę przetrzyj przez sito i dodaj cukier). Mus wlej do małych słoików lub pucharków do 1/3 wysokości i wstaw do zamrażalnika na 2 godziny do schłodzenia.
Przygotuj krem: w małym rondlu na średnim ogniu podgrzej mleko skondensowane z posiekaną drobno bazylią, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z ognia i ostudź. Następnie dodaj do mleka sok i skórkę z limonek. Powoli wmieszaj do mleka śmietanę, całość ubij mikserem ok. 2 min.
Tak przygotowany krem wylej na zamrożonego arbuza do 2/3 wysokości słoika i wstaw ponownie do zamrażalnika na 4 godziny.
Przygotuj polewę: arbuza (bez pestek) i maliny rozgnieć widelcem, dodaj cukier i wymieszaj. Polewę przełóż do naczynek z sorbetem i kremem tuż przed podaniem. Udekoruj listkami bazylii.
- sorbet:
- 1/8 dużego arbuza
- miąższ bez skóry i pestek
- 2 gruszki
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka posiekanych listków mięty
- krem:
- 1 puszka (400 ml) skondensowanego słodzonego mleka
- 1 pęczek bazylii
- skórka otarta z 2 limonek lub cytryn
- sok z 2-5 limonek lub cytryn
- 1 szklanka (250 ml) śmietany 36 proc.
- polewa:
- 2 szklanki malin
- 1 plaster arbuza
- 1 łyżka brązowego cukru
- listki bazylii do dekoracji
Informacje o Mrożony deser arbuzowo-bazyliowy w słoikach
-
Owocowe orzeźwienie
. Mrożony deser arbuzowo-bazyliowy w słoikach Sorbet: 1/8 dużego arbuza - miąższ bez skóry i pestek 2 gruszki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka posiekanych listków mięty Krem: 1 puszka (400 ml) skondensowanego słodzonego mleka 1 pęczek bazylii skórka otarta z 2 limonek lub cytryn sok z 2-5 limonek lub cytryn
-
Orzeźwiające desery - w sam raz na upały!
: Maria Szkop Letnie i lekkie przepisy: Sernik na zimno z winogronami i granatem Warstwowy, chłodzony deser sprawdzi się jako słodka przekąska, np. na przyjęciu pod chmurką. Mrożony deser arbuzowo-bazyliowy w słoikach Sorbet: 1/8 dużego arbuza miąższ bez skóry i pestek 2 gruszki 1 łyżka
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki