Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ratatuja, czyli duszone warzywa
Ratatuja, czyli duszone warzywa - składniki:
Ratatuja, czyli duszone warzywa - sposób przygotowania:
Bakłażany umyj pokrój na kawałki, posól odstaw na 20 minut. Następnie opłucz i wysusz na papierowym ręczniku.
Cebulę i czosnek obierz, cukinię i papryki umyj. Cebulę pokrój na kawałki, cukinię w kostkę, a paprykę w paseczki. Czosnek przekrój na pół.
Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę.
W głębokim rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj bakłażana i paprykę i duś wszystko przez 5 minut.
Jeśli używasz świeżych ziół, posiekaj je i dodaj do potrawy.
Do rondla dodaj pomidory, cukinię, czosnek. Całość duś na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw potrawę solą i pieprzem. Przed podaniem polej obficie oliwą i wymieszaj.
Rada: Potrawę możesz także upiec w piecu: surowe, pokrojone warzywa wymieszaj w 1/2 szklanki oliwy i w ziołach. Przełóż do żaroodpornego naczynia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. godziny.
- 2 bakłażany
- 4 małe cukinie
- 2 papryki
- 500 g pomidorów podłużnych
- 2 duże cebule
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub więcej
- 1 łyżeczka świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka świeżej lub 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz czarny
- zioła prowansalskie
Informacje o Ratatuja, czyli duszone warzywa
-
Dania jednogarnkowe - pyszne przepisy na gulasz, czulent i...
bowiem np. ratatuja. A wiecie, co to jest czulent? To tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej - tu ważnym składnikiem jest m.in. fasola. Oto kilka przepisów na pyszne dania jednogarnkowe. Ratatuja, czyli duszone warzywa Coś pysznego dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Ci, którzy jedzą, też czasem powinni
-
Śródziemnomorskie przysmaki - wykorzystaj sezon na pomidory
, cukinii, bakłażanów, papryki i cebuli. Podobne dania odnajdziemy jednak w tradycjach kulinarnych wielu innych krajów położonych nad Morzem Śródziemnym. W Grecji nazywa się je tourlou , w Turcji briam , a w Hiszpanii samfaina . Ratatuja, czyli duszone warzywa 2 bakłażany 4 małe cukinie 2 papryki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki