Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierożki z białej czekolady w truskawkowym sosie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierożki z białej czekolady w truskawkowym sosie - składniki:
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 4 łyżki kremówki
  • 100 g gotowego marcepanu
  • 400 g mrożonych truskawek
  • cukier do smaku
  • ew. nalewka wiśniowa
  • sos truskawkowy przetarty i zagotowany
Pierożki z białej czekolady w truskawkowym sosie - sposób przygotowania: Lekko rozpuszczone truskawki zmiksuj w malakserze, przetrzyj przez sito. Dopraw do smaku cukrem i ewentualnie nalewką. Czekoladę pokrusz do metalowej miski, dodaj śmietankę, ustaw nad garnkiem z gotującą się powoli wodą i rozpuść. Ugnieć w dłoniach 15 kulek z marcepanu wielkości żurawiny. Rozpuść czekoladę na parze wraz z kremówką, wymieszaj na gładką masę. Wylej masę na arkusz folii spożywczej, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj. Przetnij płat czekoladowego ciasta na pół. Na jednej połowie rozłóż kulki marcepanu, przykryj drugim arkuszem czekolady. Wytnij pierożki, dociśnij brzegi, by się skleiły, ułóż je osobno na pergaminie, wstaw do lodówki. Zimny sos nalej do talerzy, ozdób pierożkami, podawaj na zimno.