Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi ruskie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (9 głosów)

Pierogi ruskie - składniki:
Pierogi ruskie - sposób przygotowania: Twaróg rozdrobnij. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, odcedź, a następnie utłucz. Możesz je także obrać przed ugotowaniem. Kiedy ziemniaki całkowicie wystygną, wymieszaj je z serem. Mieszankę przepuść przez maszynkę do mięsa. Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce oleju i dodaj do nadzienia. Całość wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Do mąki dodaj szczyptę soli, jajko, olej i taką ilość ciepłej wody, aby zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli wyjdzie za rzadkie, dosyp mąki. Ciasto podziel na 3 części, cienko rozwałkuj i za pomocą szklanki lub innej foremki wycinaj kółka. Na środku każdego kółka układaj łyżkę nadzienia i zalepiaj brzegi za pomocą widelca. Wrzucaj partiami do osolonego wrzątku i wyjmuj, gdy wypłyną na wierzch. Od razu podawaj. Rady: - aby pierogi nie sklejały się podczas przechowywania , po ugotowaniu wymieszaj je z olejem. Kiedy ostygną, przed podaniem możesz podsmażyć je na patelni. Jeśli wcześniej były wymieszane z olejem, nie musisz dodawać go do smażenia - nie mieszaj twarogu z ciepłymi ziemniakami, bo może się zwarzyć.
4 sposoby na zawijanie pierogów

Informacje o Pierogi ruskie