Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zrazy z gęsi biłgorajskiej
Zrazy z gęsi biłgorajskiej - składniki:
Zrazy z gęsi biłgorajskiej - sposób przygotowania:
Zalewamy suszone prawdziwki zimną wodą i namaczamy przez noc. Następnego dnia zdejmujemy skórę z gęsich piersi i kroimy je wzdłuż na owalne zrazy. Lekko rozbijamy, solimy, na środku każdego zrazika układamy odrobinę pokrojonych w kostkę ogórków i słoniny lub boczku. Zawijamy i związujemy nicią. Do garnka o grubym dnie lub brytfanki wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy kropelkę ciemnego miodu i masło pokrojone w kostkę. Na wierzchu ciasno układamy zrazy. Gotujemy na maleńkim ogniu przez 1/2 godziny. Dodajemy grzyby z wodą, w której się moczyły. Po 5 minutach wlewamy kieliszek nalewki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż zrazy zmiękną (ok. godziny), podajemy z kaszą gryczaną.
* Gęś biłgorajska jest mniejsza od swej kołudzkiej koleżanki, a przede wszystkim ma chudsze mięso. Smaczna jest bardzo. za każdym razem, kiedy rozporządzam jej tuszką, mam problem: półgęsek czy zrazy. Ponieważ na półgęsek trzeba czekać tygodniami, a zrazy można zjeść tego samego dnia, często wybieram te drugie. wspomnę przy okazji, że gęsie zrazy poznałem dzięki pani Renacie Osojcy z Topolna, która hoduje gęsi biłgorajskie i świetnie zna się na ich przyrządzaniu.
- 50 g suszonych prawdziwków
- 50 g słoniny lub boczku
- 2 kiszone ogórki
- 1 duża lub 2 małe piersi gęsie
- 30 g gęsiego smalcu (można wytopić z gęsiej skóry lub z kupra; gęś biłgorajska jest chuda nie będzie go dużo)
- 3 duże cebule
- odrobina ciemnego miodu
- 150 g masła
- 50 ml nalewki z żurawin (najlepiej wytrawnej)
- sól i pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki