Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zrazy z gęsi biłgorajskiej

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zrazy z gęsi biłgorajskiej - składniki:
  • 50 g suszonych prawdziwków
  • 50 g słoniny lub boczku
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 duża lub 2 małe piersi gęsie
  • 30 g gęsiego smalcu (można wytopić z gęsiej skóry lub z kupra; gęś biłgorajska jest chuda nie będzie go dużo)
  • 3 duże cebule
  • odrobina ciemnego miodu
  • 150 g masła
  • 50 ml nalewki z żurawin (najlepiej wytrawnej)
  • sól i pieprz
Zrazy z gęsi biłgorajskiej - sposób przygotowania: Zalewamy suszone prawdziwki zimną wodą i namaczamy przez noc. Następnego dnia zdejmujemy skórę z gęsich piersi i kroimy je wzdłuż na owalne zrazy. Lekko rozbijamy, solimy, na środku każdego zrazika układamy odrobinę pokrojonych w kostkę ogórków i słoniny lub boczku. Zawijamy i związujemy nicią. Do garnka o grubym dnie lub brytfanki wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy kropelkę ciemnego miodu i masło pokrojone w kostkę. Na wierzchu ciasno układamy zrazy. Gotujemy na maleńkim ogniu przez 1/2 godziny. Dodajemy grzyby z wodą, w której się moczyły. Po 5 minutach wlewamy kieliszek nalewki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż zrazy zmiękną (ok. godziny), podajemy z kaszą gryczaną. * Gęś biłgorajska jest mniejsza od swej kołudzkiej koleżanki, a przede wszystkim ma chudsze mięso. Smaczna jest bardzo. za każdym razem, kiedy rozporządzam jej tuszką, mam problem: półgęsek czy zrazy. Ponieważ na półgęsek trzeba czekać tygodniami, a zrazy można zjeść tego samego dnia, często wybieram te drugie. wspomnę przy okazji, że gęsie zrazy poznałem dzięki pani Renacie Osojcy z Topolna, która hoduje gęsi biłgorajskie i świetnie zna się na ich przyrządzaniu.