Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dorsz w maśle na duszonych porach

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dorsz w maśle na duszonych porach - składniki:
Dorsz w maśle na duszonych porach - sposób przygotowania: Dorsza kroimy na 10 równych kawałków. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pora kroimy w cieniutkie paseczki (zapałkę) i dusimy na patelni na 100 g masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostałe masło roztapiamy w garnku o grubym dnie. Wkładamy dorsza, dodajemy koperek (z łodygami). Dusimy na małym ogniu przez 8-10 minut, najlepiej sprawdzając temperaturę termometrem kuchennym (powinna się utrzymywać na 60°C). Na talerzach układamy porcje pora, a na nich kawałki dorsza.
Smażona ryba - przywołaj nadbałtyckie wspomnienia