Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa z pokrzyw

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa z pokrzyw - składniki:
Zupa z pokrzyw - sposób przygotowania: Pokrzywy płuczemy, osączamy i blanszujemy 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy i drobno siekamy. Cebule kroimy w kostkę i szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pokrzywy, masło, trochę bulionu i dusimy kilka minut, aż rośliny trochę zmiękną. Wlewamy pozostały bulion, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 30 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy, by zupa trochę przestygła. Jajka roztrzepujemy, mieszamy z jogurtem i ostrożnie zabielamy zupę, tak by mieszanina się nie ścięła. Przed podaniem posypujemy natką.

Informacje o Zupa z pokrzyw

  • Pokrzywa i mlecz

    , dodajemy zieleninę, mieszamy i podajemy na ciepło. Zupy z pokrzywy występują w wielu kuchniach. Te rustykalne dania wywodzą się ze wsi, gdzie po zimie był głód witamin i ratowano się, zajadając pokrzywy. A jeżeli ktoś nie czuje apetytu na dzikie witaminy, to zawsze może się

  • Wielki sekret taratora

    Wielki sekret taratora

    poznałam też drugie, równie dobre oblicze taratora - sneżankę, która jest bardziej gęstą, zawiesistą wersją zupy, czymś między sałatką a twarożkiem, podawaną najczęściej na przystawkę. Jednak hitem sezonu pozostanie dla mnie zupa z pokrzyw. Dorodny bukiet tych "chwastów" zerwał podczas któregoś z