Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Soljanka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Soljanka - składniki:
Soljanka - sposób przygotowania: Mięso kroimy w wąskie paseczki, podsmażamy na oleju razem z posiekaną cebulą. Osobno podsmażamy wędlinę, również pokrojoną w cieniutkie paseczki. Następnie mięso i wędlinę wkładamy do garnka, zalewamy 8 szklankami zimnej wody i gotujemy 20 minut. Po tym czasie dodajemy wino oraz koncentrat pomidorowy podsmażony na połowie masła z posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 15 min. Ogórki kroimy na cienkie paseczki, obsmażamy na pozostałym maśle, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy do miękkości. Mieszamy z zupą i gotujemy jeszcze 5 minut. Cytrynę obieramy ze skórki oraz z wewnętrznych błonek, drobno kroimy. Do każdego talerza wkładamy po kilka oliwek i kawałeczków cytryny oraz po łyżce śmietany, na to wlewamy zupę. Do soljanki można też dodać kapary.

Informacje o Soljanka

  • Zupy dookoła świata

    Zupy dookoła świata

    wystarczy kilka godzin moczenia, a jarzyny dodajemy do gotowanej fasoli po 15 min. Jeśli użyjemy fasoli z puszki, najpierw gotujemy jarzyny, fasolę dorzucamy do zupy na samym końcu. Autor: Robert Makłowicz Soljanka (solanka) to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. W smaku powinna być słodko

  • Solidne zupy z mięsem - w sam raz na jesień!

    Solidne zupy z mięsem - w sam raz na jesień!

    Rosyjska solijanka to dość ekscentryczne połączenie mięsa, oliwek, kiszonych ogórków, często też ryb i kaparów... Może się wydawać dość nierozsądne, ale spokojnie - jest naprawdę pyszne!   Zupa z mięsem - soljanka 10-15 dag wieprzowiny (łopatka lub karkówka) 10-15 dag wołowiny z udźca 5 dag

  • Dzika plaża, świetne jedzenie i kula czasu. Jak odpocząć w Trójmieście z dala od tłumów i zgiełku?

    Dzika plaża, świetne jedzenie i kula czasu. Jak odpocząć w Trójmieście z dala od tłumów i zgiełku?

    plażę nr 12). Rozsiadamy się na zewnątrz, bo pogoda wyśmienita, a widok na morze naprawdę przyjemny. Zamawiamy zupę dnia (dziś jest to soljanka), gołąbki i rybę dnia, którą jest turbot podawany z młodymi ziemniakami i sałatką. Zupa pyszna, lekko pikantna, pełna kawałków warzyw i ryb. Gołąbki bardzo