Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tort orzechowy

Autor
A A A
  • Tort orzechowy

    Fot. M&K DUKLAS / DUKLAS.PL

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tort orzechowy - składniki:
  • Ciasto:
  • 15 jajek
  • 15 łyżek cukru
  • 24 łyżki (ok. 30 dag) łuskanych orzechów włoskich zmielonych na mąkę (najlepiej w młynku do kawy co nadaje ciastu dodatkowy aromat)
  • 9 łyżek bułki tartej
  • masło do natłuszczenia formy
  • Krem:
  • 2 łyżeczki mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 1.5 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka spirytusu
  • Do dekoracji:
  • 5-6 łyżek kremu
  • kilka dużych ładnych (podzielonych na połówki i ćwiartki) orzechów
Tort orzechowy - sposób przygotowania: Robimy ciasto. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Białka ubijamy na sztywną pianę, dosypując pod koniec orzechy i bułkę tartą. Orzechową pianę delikatnie mieszamy z utartymi żółtkami. Trzy tortownice o średnicy 22 cm natłuszczamy masłem. Dzielimy masę na trzy równe części, wlewamy do tortownic i pieczemy w temperaturze 170°C przez 25-30 minut. Możemy też użyć jednej tortownicy i potem podzielić placek na trzy części, ale pierwsze rozwiązanie jest łatwiejsze: nie trzeba mozolnie kroić ciasta (które lubi się rozpadać), a poza tym - im cieńsze placki, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że wyjdzie nam zakalec. Robimy krem. Kawę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na pianę (najlepiej tradycyjnie, w makutrze). Jajka ucieramy z cukrem na parze do białości; studzimy. Stopniowo dodajemy masę jajeczną do masła, ucierając. Powoli wlewamy kawę i łyżkę spirytusu (lub więcej, jeśli lubimy). Ucieramy, aż masa będzie zupełnie jednolita i gładka. Składamy tort. Krem dzielimy na pół (odkładamy kilka łyżek do dekoracji). Połową kremu smarujemy pierwszy krążek, przykrywamy drugim, smarujemy resztą kremu i przykrywamy trzecim krążkiem. Wierzch i boki tortu grubo pokrywamy odłożonym kremem, dekorujemy połówkami i ćwiartkami orzechów. Wkładamy tort do lodówki - najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.

Informacje o Tort orzechowy

  • Szybki tort orzechowy - w sam raz na jesień

    Szybki <strong>tort</strong> <strong>orzechowy</strong> - w sam raz na jesień

    Składniki: masa kajmakowa - 1 puszka śmietanka 36% - 250 g serek mascarpone - 250 g brązowy cukier - 100 g ulubione orzechy - 250 g czekoladowe spody tortowe (np. od Dan Cake) - 1 opakowanie (3 sztuki) sok połowy cytryny pół szklanki wody Przygotowanie: Śmietankę ubijamy w dużej misce. Dodajemy do n

  • Wigilia na wysokich obrotach

    Wigilia na wysokich obrotach

    Szybka wigilijna kolacja? Czy to w ogóle możliwe? Bez spędzenia co najmniej kilku dni (i nocy!) w kuchni niektórzy nie wyobrażają sobie Świąt. Ale czasami po prostu się nie da! Co wtedy? Na szczęście dziś można przygotować kolację w ekspresowym tempie. I to bez mrożonek i garmaż

  • Tort imieninowy dla Anny

    Tort imieninowy dla Anny

    Bezowy tort orzechowy z kremem waniliowo-pomarańczowym i z truskawkami Krążki bezowe: 4 białka, 100 g cukru, 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 100 g orzechów włoskich, 100 g orzechów laskowych, 100 g cukru pudru Krem: 4 g

  • Słodkie życie

    Słodkie życie

    Tort orzechowy z Galicji (na tort o średnicy 22 cm) Biszkopt orzechowy: 500 g orzechów włoskich   300 g cukru pudru  

  • Ciasta pełne bakalii

    Ciasta pełne bakalii

    tłoczy się z nich aromatyczny olej. Tort orzechowy Engadin Składniki: 35 dag mąki 25 dag masła 20 dag cukru szczypta soli 1 jajko Masa i dekoracja: 40 dag orzechów włoskich 20 dag cukru 100 ml śmietany kremówki 2 łyżki miodu 1 żółtko Sposób przygotowania: Szybko zagnieć kruche ciasto

  • Być gościem idealnym, czyli co przynieść na Wigilię

    Być gościem idealnym, czyli co przynieść na Wigilię

    ? Tort marcepanowy albo Tort orzechowy Engadin Przynieść możesz też świąteczną ozdobę. Tu jednak pojawia się ryzyko, że prezent nie będzie pasował stylem do zastanej dekoracji i postawisz gospodarza w trudnej sytuacji. Dlatego w przypadku