Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bramboraki z kiełbasą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bramboraki z kiełbasą - składniki:
Bramboraki z kiełbasą - sposób przygotowania: Połowę ziemniaków gotujemy w łupinach, resztę ścieramy na drobnej tarce. Obieramy i ucieramy na tej samej tarce gotowane ziemniaki, dodając do nich dwie surowe, starte cebule, płyn pozostały po utarciu warzyw, jajka, przesianą mąkę i śmietanę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy puści tłuszcz, dodajemy tak samo skrojone dwie cebule i kiełbasę. Wysmażamy na lekki brąz. Mieszamy z ciastem i doprawiamy do smaku. Formujemy placki o średnicy talerzyka do tortu i grubości męskiego palca. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy ze śmietaną, grzybowym sosem lub chrzanowym majonezem, najlepiej zrobionym w domu.