Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lody pomidorowe z pomidorowym karmelem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lody pomidorowe z pomidorowym karmelem - składniki:
Lody pomidorowe z pomidorowym karmelem - sposób przygotowania: Ucieramy żółtka z cukrem. Powoli wlewamy oliwę, mieszając, aż powstanie emulsja. Do rondla wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy przecier. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż zacznie lekko bulgotać, nie zagotowujemy! Odmierzamy szklankę płynu i cienką strużką wlewamy do żółtek, miksując. W ten sposób dodajemy jeszcze dwie szklanki. Powstały płyn wlewamy do rondla i podgrzewamy, mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z cytryny i limoncello. Przecedzamy przez sito, schładzamy i mrozimy w maszynce do lodów, według instrukcji, albo w zamrażalniku, mieszając od czasu do czasu. Robimy sos. Pomidora miksujemy, przecieramy przez sito. Odmierzamy 1/2 szklanki purée. Gotujemy wodę z cukrem, aż powstanie jasny karmel. Zdejmujemy z ognia, powoli dodajemy purée. Kiedy sos się skarmelizuje, znów stawiamy go na ogniu i mieszamy, aż grudki się rozpuszczą. Studzimy. Lody polewamy karmelem i posypujemy wiórkami parmezanu.
Najprostsze lody bananowe. Wystarczy jeden składnik!

Informacje o Lody pomidorowe z pomidorowym karmelem

  • Umami. Tajemniczy piąty smak

    Umami. Tajemniczy piąty smak

    , wsypujemy uprażony sezam. Podajemy z ryżem. LODY POMIDOROWE Z POMIDOROWYM KARMELEM (dla 6 osób) 3 żółtka 1/4 szklanki cukru 3 łyżki oliwy extra virgin 1,5 szklanki tłustego mleka 1/2 szklanki śmietanki 36% 2 łyżki przecieru pomidorowego sok z 1/2 cytryny