Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Truskawkowa konfitura z zielonym pieprzem

Autor
A A A
  • Truskawkowa konfitura z zielonym pieprzem

    Fot. Marcin Kiełbiewski

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Truskawkowa konfitura z zielonym pieprzem - składniki:
Truskawkowa konfitura z zielonym pieprzem - sposób przygotowania: Umyte i osączone truskawki zasypujemy cukrem i odstawiamy. Gdy puszczą sok, zlewamy go i zagotowujemy z pieprzem. Syropem zalewamy truskawki, zagotowujemy je i odstawiamy na 5 minut. Ponownie zlewamy syrop, dodajemy cukier żelujący, skórkę cytrynową i mieszamy. Znowu zalewamy truskawki i gotujemy je 3-5 minut. Wyjmujemy skórkę, a konfiturę odstawiamy do następnego dnia. Ponownie ją zagotowujemy i gorącą przekładamy do wyparzonych słoików. Pod przykrywkę można podłożyć kółeczko wycięte z pergaminu i nasączone spirytusem.