Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ceviche

Autor
A A A
  • Ceviche

    Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

    Ilość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ceviche - składniki:
Ceviche - sposób przygotowania: Rybę zalewamy połową soku z limonek i marynujemy 1-2 godz. Cebulę obieramy, kroimy w plastry i dwukrotnie myjemy, żeby pozbawić ją ostrości. Następnie osuszamy ją na papierowym ręczniku i odstawiamy. Rybę wyjmujemy z marynaty, osuszamy i układamy na talerzu. Dodajemy cebulę, posiekaną paprykę (bez  nasion), pokrojony seler naciowy, posiekaną kolendrę, sól, pieprz. Polewamy pozostałym sokiem z limonek wymieszanym z pastą chilli i dekorujemy pokrojonym na plastry ziemniakiem oraz pokrojonymi w kostkę owocami mango i awokado.

Informacje o Ceviche

  • Menu dnia prosto z Meksyku

    Menu dnia prosto z Meksyku

    Ceviche to sałatka z pokrojonej w kostkę surowej ryby lub owoców morza, z dodatkiem pomidorów, cebuli, awokado, a czasem również kolendry, polanej sokiem z limonki lub cytryny i posypanej solą oraz pieprzem. Zamiast łososia możesz dodać do niej pstrąga, solę lub makrelę. Sałatkę podawaj po około 15

  • Aromatyczna Wielkanoc w Polsce i na świecie

    Aromatyczna Wielkanoc w Polsce i na świecie

    Wielkanoc ma podobny wymiar duchowy, co w Polsce, podstawą dań są ryby, owoce morza i lokalne owoce oraz warzywa. Tradycyjnym daniem jest ceviche – posiekana surowa ryba, zalana sokiem z cytrusów, z dodatkiem papryki, cebuli i soli. Jeśli zaś chodzi o desery, na stołach królują karmelizowane owoce

  • Muszle świętego Jakuba

    Muszle świętego Jakuba

    Ceviche z przegrzebków (dla 4 osób) To tradycyjne peruwiańskie danie koniecznie trzeba zrobić ze świeżych przegrzebków - mrożone się nie nadają! 40 dag świeżych przegrzebków

  • Sałatki na obiad bez żadnego gotowania - w sam raz na upalne dni

    Sałatki na obiad bez żadnego gotowania - w sam raz na upalne dni

    skropiona cytryną ryba robi się biała. Właśnie tę właściwość soku z cytrusów wykorzystuje się, przyrządzając ceviche, sałatkę popularną zwłaszcza w Ameryce Południowej. Uwaga - do jej przygotowania używajcie jedynie ryb i owoców morza ze sprawdzonych źródeł. Składniki: 150 g filetu z dorsza 200 g

  • 12 dań z całego świata, które mają zwalczyć kaca. Morele w soli wcale nie są najdziwniejsze

    12 dań z całego świata, które mają zwalczyć kaca. Morele w soli wcale nie są najdziwniejsze

    i łagodząco działa na żołądek. Ceviche, czyli sałatka z owocami morza, której składnikami są surowa ryba marynowana w soku z cytrusów, warzywa (np. cebulka, papryczka chili) i owoce (np. awokado), jest remedium na kaca w Peru. Witamina C obecna w cytrusach wzmacnia system odpornościowy i pomaga

  • Ostatnia wieczerza w el Bulli

    Ostatnia wieczerza w el Bulli

    (hiszpańska zupa z migdałów - przyp. Ugotuj.to); cielęcy szpik z kawiorem; fistaszkowe shabu-shabu; płynne porra o smaku orzechów ziemnych; kurczak curry; ceviche z homara; taco z Oaxaca, gazpacho i ajo blanco; morski ogórek; frytki z zająca, cappucino z dziczyzny; jeżynowe risotto z sosem z dziczyzny

  • Krewetki na 11 sposobów - pyszny pomysł na świętowanie, nie tylko we dwoje

    Krewetki na 11 sposobów - pyszny pomysł na świętowanie, nie tylko we dwoje

    rozcinamy na pół awokado, wyjmujemy pestkę, a miąższ kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do ceviche. Podajemy z nachosami lub jako samodzielną przekąskę. Autor: Tomek Woźniak Składniki: Remulada: 120 g majonezu 250 g selera korzeniowego; obranego i startego na tarce o grubych oczkach

  • Lekka kolacja - 8 przepisów w sam raz na wiosnę

    Lekka kolacja - 8 przepisów w sam raz na wiosnę

    wkładamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Tuż przed podaniem rozcinamy na pół awokado, wyjmujemy pestkę, a miąższ kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do ceviche. Podajemy z nachosami lub jako samodzielną przekąskę. Autor: Tomek Woźniak Dorsz z pomidorami Gerpol Komplet