Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sałatka z mango i awokado z sosem z marakui
Sałatka z mango i awokado z sosem z marakui - składniki:
Sałatka z mango i awokado z sosem z marakui - sposób przygotowania:
Robimy sos z soku z marakui, szalotek, octu winnego, musztardy i kolendry. Powoli wkręcamy w niego oliwę, solimy, pieprzymy do smaku. Częścią sosu polewamy umyte i osuszone liście rukoli, mieszamy, rozkładamy na talerzykach. Dodajemy mango i awokado, skrapiamy resztą sosu. Sałatkę możemy podać samą, możemy też położyć na każdej porcji po kilka ładnych krewetek usmażonych na oliwie z dodatkiem czosnku i świeżych papryczek chilli.
- 3 łyżki soku z marakui (wyjmujemy pestki z marakui i odciskamy je do miseczki przez gazę; można też kupić gotowy sok lub koncentrat w kartonie np. firm Ceres; Palmeiron)
- 2 posiekane szalotki
- 4 łyżeczki czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka rozgniecionych w moździerzu ziaren kolendry
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 15 dag roszponki lub rukoli
- 1 duże dojrzałe
- bez pestki
- obrane
- pokrojone w plasterki mango
- 2 bez pestek
- obrane
- pokrojone w plasterki awokado
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki