Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Karp po polsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Karp po polsku - składniki:
Karp po polsku - sposób przygotowania: Karpia oskrob, spraw i umyj. Odetnij głowę, płetwy i ogon. Z głowy usuń skrzela i oczy, rybę pokrój na dzwonka. Warzywa oczyść, umyj, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Wlej 8 szklanek wrzątku, dodaj głowę karpia i obrane cebule. Gotuj 20 minut, dodaj imbir, pieprz i dzwonka karpia, gotuj jeszcze 40 minut na małym ogniu. Zrób sos: migdały sparz i obierz (kilka zostaw do przybrania), posiekaj. Namocz rodzynki w wodzie, a piernik w piwie. Gdy piernik rozmięknie, dodaj migdały i wywar z ryby, wymieszaj. Masło roztop, wlej piwo z dodatkami i zagotuj, mieszając. Dodaj rodzynki, przypraw do smaku. Dzwonka ryby polej sosem, udekoruj migdałami.

Informacje o Karp po polsku

  • Uwolnij wannę na święta! Karp w sklepach Lidl

    Uwolnij wannę na święta! Karp w sklepach Lidl

    Jak karp to tylko z polskich stawów Karp na wigilijnym stole to tradycja kultywowana od ponad 70 lat w każdym tradycyjnym polskim domu. Dążąc do promocji spożycia polskiego karpia, firma Lidl dostarcza do sklepów każdego dnia świeże ryby, pochodzące tylko ze sprawdzonych, polskich łowisk. Karpie dos