Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Udziec indyczy w sosie gruszkowym
Udziec indyczy w sosie gruszkowym - składniki:
Udziec indyczy w sosie gruszkowym - sposób przygotowania:
Umyty udziec nacieramy solą i przyprawą do indyka i zostawiamy na noc w lodówce. Następnie wkładamy mięso do brytfanny, wlewamy na dno około 1/2 cm wody, mięso polewamy 3 łyżkami śmietany. Obok układamy obraną, pokrojoną w cząstki gruszkę. Pieczemy 45 minut w 220°C, obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze godzinę. Następnie obsypujemy mięso ziołami prowansalskimi, obkładamy ćwiartkami obranych jabłek i dopiekamy pod przykryciem jeszcze 15 minut. Po wystudzeniu przecieramy sos powstały podczas pieczenia razem z rozgotowaną gruszką i dodajemy pozostałą śmietanę rozmieszaną uprzednio z dwiema łyżkami sosu z indyka. Udziec podajemy w całości na podgrzanym półmisku, polany ciepłym sosem, obłożony ćwiartkami upieczonych jabłek, z żurawiną lub borówkami do mięs.
- 1.5 kg udźca indyka
- sól
- 2 łyżeczki przyprawy do indyka
- 1 pojemnik kwaśnej śmietany 22%
- 1 średnio dojrzała gruszka
- 2 kwaśne jabłka
- zioła prowansalskie
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki