Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Eggs sofrito - jajka zapiekane w szynce

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Eggs sofrito - jajka zapiekane w szynce - składniki:
  • 1/2 dużej czerwonej papryki (pokrojonej w grubą kostkę)
  • 1 mała cebula (grubo posiekana)
  • 1 duży pomidor (pokrojony w grubą kostkę)
  • 4 ząbki czosnku (posiekane)
  • mała garść posiekanych listków kolendry
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • trochę oliwy
  • 8 cienkich plasterków szynki (np. szwarcwaldzkiej; albo innej z warstwą tłuszczyku)
  • 8 dużych jajek
  • 5-7 dag startego sera żółtego o łagodnym smaku
  • 1/2 szklanki pokruszonych nachos
Eggs sofrito - jajka zapiekane w szynce - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Robimy sofrito: miksujemy paprykę, cebulę, pomidory, czosnek, kolendrę, pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Osiem dołków formy na muffinki smarujemy oliwą, do każdego wkładamy plasterek szynki, tak aby końce szynki wystawały poza brzegi dołka. Do każdego zagłębienia z szynką wkładamy porcję sofrito, pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy jajko. Posypujemy startym serem i pieczemy 15 minut. Solimy, pieprzymy, delikatnie wyjmujemy jajka z dołków formy, trzymając za wystające plasterki szynki. Przed podaniem posypujemy nachos.
Jajka faszerowane guacamole