Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sałatka ziemniaczana z pesto
Sałatka ziemniaczana z pesto - składniki:
Sałatka ziemniaczana z pesto - sposób przygotowania:
Ziemniaki kroimy w plasterki, wkładamy do miski. Robimy zalewę: gorący bulion mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, pesto, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Radicchio kroimy w paski, dodajemy razem z rukolą lub roszponką do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
- 60 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych
- 200 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki pesto (najlepiej domowej roboty)
- 3 łyżki jasnego octu balsamicznego
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (np. tymianek
- estragon
- oregano)
- sól
- pieprz
- 1 główka radicchio
- garść rukoli lub roszponki
- 2 łyżki orzeszków piniowych
Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki