Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Comber z sarny z sosem kawowym i purée pietruszkowo-pistacjowym
Comber z sarny z sosem kawowym i purée pietruszkowo-pistacjowym - składniki:
Comber z sarny z sosem kawowym i purée pietruszkowo-pistacjowym - sposób przygotowania:
Obrane i pokrojone w plastry pietruszki wkładamy do garnka razem z wyłuskanymi pistacjami, zalewamy wodą i 300 ml śmietany, doprawiamy brązowym cukrem i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy pietruszkę, wywar cedzimy, pistacje czyścimy z łusek. Wkładamy pietruszkę i pistacje do miksera, dodajemy resztę śmietany i łyżkę masła. Miksujemy na purée, doprawiamy szczyptą soli. Buraka posypujemy solą i pieczemy 50 minut w 175°C. Następnie obieramy i kroimy w plastry. Na patelnię z łyżką oliwy wrzucamy ziarna kawy, gałązki tymianku i rozmarynu oraz rozgnieciony czosnek. Prażymy minutę, podlewamy winem i redukujemy o połowę. Wlewamy espresso i solimy do smaku. Dodajemy masło, podgrzewamy, mieszając, aby uzyskać gładką konsystencję. Cedzimy sos przez drobne sito. Comber oczyszczamy z błon i ścięgien, doprawiamy tłuczonym pieprzem i obsmażamy na oliwie. Podpiekamy jeszcze 6-7 minut w 200 st. C. Orzechy nerkowca ucieramy w młynku lub w moździerzu na pył. Na talerzu kładziemy dużą łyżkę purée, na wierzchu układamy pokrojonego buraka. Obok sypiemy puder z nerkowców, pośrodku talerza, na sosie kawowym, układamy mięso. Ozdabiamy kilkoma orzechami i ziarenkami kawy.
- 3 pietruszki
- 150 g obranych pistacji
- 200 ml wody
- 350 ml 20% śmietany
- 1 płaska łyżka brązowego cukru
- 1/3 kostki masła
- 50 g soli
- 1 średni burak
- 2 łyżki oliwy
- 12 ziaren kawy
- po 1 gałązce tymianku i rozmarynu
- 1/2 ząbka czosnku
- 120 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1/2 filiżanki espresso
- 200 g combra z sarny
- 10 g tłuczonego pieprzu
- 100 g orzechów nerkowca
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki