Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Smażone sajgonki
Smażone sajgonki - składniki:
Smażone sajgonki - sposób przygotowania:
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Przygotuj nadzienie: namocz grzybki w gorącej wodzie, odstaw je na 30 minut, aby zmiękły. Osącz i odciśnij z wody, a następnie zmiksuj. Wymieszaj grzyby z pozostałymi składnikami nadzienia i odstaw. Rozmroź placki ciasta na sajgonki, zawijaj w nie farsz i smaż w głębokim tłuszczu przez 10-12 minut. Osącz na papierowym ręczniku. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym (przepis na stronie 308). Jeśli używasz papieru ryżowego, przygotuj sajgonki w następujący sposób: do wysokiego naczynia wlej litr wody, wsyp cukier i rozpuść. Arkusze papieru ryżowego zanurzaj w wodzie (cukier sprawi, że sajgonki usmażą się na złoty kolor i będą chrupiące), przekładaj na papierowy ręcznik i smaruj nadzieniem. Zwijaj sajgonki, smaż w głębokim tłuszczu (jak wyżej).
- Nadzienie:
- 25 dag cienkiego makaronu ryżowego
- 10-12 suszonych grzybków chińskich
- 10-12 dag posiekanych paluszków krabowych (mogą być z puszki)
- 25 dag posiekanych krewetek
- 35-40 dag mielonej karkówki wieprzowej
- 1 posiekana cebula
- 4 posiekane szalotki
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 3 jajka
- Oraz:
- 1 paczka (20 sztuk) placków do sajgonek lub arkuszy papieru ryżowego
- 1 szklanka cukru (jeśli używasz papieru ryżowego)
- olej z orzeszków ziemnych do smażenia
Informacje o Smażone sajgonki
-
Sałatka z mięsem - nie tylko z kurczakiem. 7 wyjątkowych przepisów
pomarańczowym. Smażone sajgonki z kaczką Sałatka z jagnięciną z cytrusowym dressingiem 1/2 kg combra jagnięcego sól pieprz 1 garść rukoli 1 garść roszponki 1 garść radicchio 1 pęczek mięty 4 figi Dressing: 6 łyżek soku grejpfrutowego 6 łyżek soku pomarańczowego 1 łyżka gruboziarnistej
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki