Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sernik cytrynowy z koziego sera
Sernik cytrynowy z koziego sera - składniki:
Sernik cytrynowy z koziego sera - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 170-180 st. C. Miksujemy (na średnich obrotach) twarożek z cukrem, sokiem i skórką z cytryny oraz kilkoma kroplami olejku waniliowego. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym żółtku (kolejne żółtko dodajemy, gdy poprzednie całkowicie połączy się z masą). Wsypujemy mąkę i dokładnie, ale delikatnie, mieszamy - łyżką albo mikserem na najniższych obrotach. Ubijamy białka, a potem porcjami dodajemy pianę do masy serowej - bardzo delikatnie, aby pozostała puszysta. Przekładamy ją do formy (natłuszczonej i posypanej mąką albo wyłożonej papierem do pieczenia), wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 40 minut - patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu. Ostrożnie wyciągamy z piekarnika, kroimy na porcje dopiero wtedy, kiedy sernik całkiem ostygnie.
- 350 g koziego twarożku
- 3/4 szklanki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- olejek waniliowy do smaku
- 6 jajek
- 3 łyżki mąki
- masło i mąka do posmarowania formy
Szybki sernik z sekretnym składnikiem
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki