Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ogórki małosolne z chrzanem
Ogórki małosolne z chrzanem - składniki:
Ogórki małosolne z chrzanem - sposób przygotowania:
Liście - Połowę liści chrzanu, wiśni, dębu oraz kopru włoskiego układamy na dnie kamiennego garnka. Czosnek - obieramy z łupinek. Ogórki - myjemy i razem z czosnkiem wkładamy do garnka. Chrzan - czyścimy, kroimy na kawałki i dokładamy do ogórków. Koper włoski - Resztę kopru i liści układamy na ogórkach. Przyprawy - Wrzucamy do garnka kolendrę, pieprz i ziele angielskie. Woda - Zagotowujemy ją z solą. Lekko przestudzoną, ale wciąż gorącą zalewę wlewamy do garnka. Przykrywamy talerzykiem i przyciskamy czymś ciężkim (np. kamieniem). Po 5-7 dniach ogórki są gotowe.
- 2 kg niedużych
- podłużnych ogórków
- 2 liście chrzanu
- 2 liście wiśni
- 2 liście dębu
- 6-8 ząbków czosnku
- kawałek korzenia chrzanu
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- kilkanaście ziaren pieprzu
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łodygi kopru włoskiego
- 3 łyżki soli
- 1.5 litra wody
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki