Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Twaróg na sernik

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Twaróg na sernik - składniki:
Twaróg na sernik - sposób przygotowania: Zaprawiamy 1 szklankę mleka w temperaturze pokojowej (22-25°C) 1 łyżeczką jogurtu. Mieszamy, przykrywamy i zostawiamy do następnego dnia. Drugiego dnia ponownie przygotowujemy 1 szklankę mleka, z poprzedniej szklanki (zaprawionej jogurtem) bierzemy 1 łyżeczkę ukwaszonego mleka, ale z samego środka (wierzchnią warstwę wylewamy). Tak samo postępujemy trzeciego dnia - najlepiej od razu zrobić to w słoiku dżemowym. Po trzech dniach będziemy mieli kulturę bakteryjną, którą możemy przechowywać w lodówce nawet tydzień. Jeśli potrzebujemy 1 kg twarogu, to taką własnoręcznie wyhodowaną kulturą zaszczepiamy 8 litrów najlepszego mleka, na jakie nas stać, bacząc, aby było naturalne. Jeśli więcej, mnożymy wszystko przez odpowiedni współczynnik. Całość przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce. Następnego dnia kwaśne  mleko powinno być ścięte, jednolite, wręcz błyszczące. Jeśli z jakiś powodów natura jeszcze nie zadziałała, trzeba poczekać dłużej. Taki gładki skrzep tniemy w kostkę (3 x 3 cm), mieszamy jednym bądź dwoma ruchami ręki. Podgrzewamy na małym ogniu do temperatury ludzkiego ciała (34-38°C), delikatnie mieszając. Twaróg ma oddzielić się od serwatki i wypłynąć na wierzch. Nie ogrzewajmy go za długo, musi zachować delikatność - ma być ser na sernik, a nie na ruskie pierogi. Całość wylewa-my na sito wyłożone ściereczką lub kilkakrotnie złożoną gazą. Związujemy rogi i zawieszamy nad naczyniem na parę godzin, by odciekł. Po zmieleniu i utarciu otrzymamy pyszną sernikową bazę.
Szybki sernik z sekretnym składnikiem

Informacje o Twaróg na sernik

  • Menu dnia z deserem serowo-truskawkowym

    Menu dnia z deserem serowo-truskawkowym

    2 tabliczki białej czekolady 300 g twarożku kremowego (np. Tosca) 200 g twarogu do serników (np. Campina) 225 g truskawek Ciasteczka mielemy w mikserze i ucieramy z masłem na jednolitą masę. Wylepiamy nią dno i boki formy o śr. 20 cm. Mieszamy oba sery. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i

  • Sezon na rodzinne pikniki - przyjęcie w zgodzie z naturą

    Sezon na rodzinne pikniki - przyjęcie w zgodzie z naturą

    Musli Chrupiącego BA! 5 ziaren z miodem 150 g miękkiego masła 300 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki żelatyny 50 ml gorącej wody 300 g twarogu do sernika 70 g cukru pudru 100 ml soku z pomarańczy 100 g Moreli całych owoców Bakalland 75 g Migdałów w płatkach Bakalland Miksujemy

  • Sernik na zimno - deser na upalne dni (PRZEPISY)

    Sernik na zimno - deser na upalne dni (PRZEPISY)

    składniki: - 175 g ciasteczek maślanych - 50 g miękkiego masła - 2 tabliczki białej czekolady - 300 g twarożku kremowego (np. Tosca) - 200 g twarogu do serników (np. Campina) - 225 g truskawek Sposób przygotowania: Ciasteczka mielemy w mikserze i ucieramy z masłem na jednolitą masę