Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Chałka karmelowa
Chałka karmelowa - składniki:
Chałka karmelowa - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy głęboką patelnię z grubym dnem i wsypujemy cukier. Wlewamy wodę i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż kryształki cukru rozpuszczą się, a kolor masy będzie bursztynowy. Dodajemy masło i nadal intensywnie mieszamy cukrowo-maślaną masę. Gdy masło się rozpuści, zdejmujemy karmel z ognia. Dodajemy stopniowo śmietanę i mieszamy, aż składniki się połączą, a masa uzyska gładką konsystencję. Odstawiamy ją do schłodzenia. Kruszymy drożdże, rozcieramy je w mleku i zostawiamy na 10 minut. Ucieramy masło ze schłodzoną masą karmelową, dodając jajka; potem powoli dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę, sól i dodajemy drożdże rozrobione z mlekiem. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Zostawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy pół szklanki mąki z brązowym cukrem, dodajemy pokrojone na kawałki schłodzone masło. Końcami palców wyrabiamy tak, by powstały okruchy, a ciasto było jak najkrócej dotykane. Schładzamy kruszonkę 10 min w lodówce. Po wyrośnięciu ciasta drożdżowego na chałkę jeszcze raz je zagniatamy i dzielimy na trzy równe części. Z każdej robimy wałek tej samej długości, grubości około 4-5 cm. Układamy wałki obok siebie, zlepiamy końce z jednej strony i zaplatamy warkocz z ciasta. Zlepiamy końce warkocza, przykrywamy chałkę ściereczką i odkładamy na 15 minut do wyrośnięcia. Wykładamy blachę papierem do pieczenia, układamy ciasto i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 160 st. C przez 45 minut.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki