Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lekkie ciasteczka cytrynowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lekkie ciasteczka cytrynowe - składniki:
  • (na 24 ciastka)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka do posypania
  • 1 1/2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki masła
  • 1 rozkłócone jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
Lekkie ciasteczka cytrynowe - sposób przygotowania: W naczyniu miksera lub robota kuchennego mieszamy mąkę, cukier, 3 łyżki cukru pudru, skórkę cytrynową i proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę i mieszamy do czasu, aż utworzą się grudki. Następnie dodajemy jajko i sok cytrynowy i miksujemy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w plastikową folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 120 st. C. Z ciasta formujemy kulki o średnicy 2,5 cm i układamy je na natłuszczonej blasze w odstępach 2,5 cm. Pieczemy 10 minut na złoty kolor. Następnie zdejmujemy z blachy i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy wystudzone.[1 ciastko - 59 kcal]