Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Khao pad supparot

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Khao pad supparot - składniki:
Khao pad supparot - sposób przygotowania: Ryż kilkakrotnie płuczemy zimną wodą (aż będzie przejrzysta), a następnie wsypujemy do garnka z grubym dnem i zalewamy zimną wodą, tak aby wystawała na 1 cm nad poziom ryżu. Zagotowujemy bez przykrycia na dużym ogniu, gotujemy 15 sekund, przykrywamy szczelnie pokrywką i gotujemy na najmniejszym ogniu 15 minut, ani na chwilę nie odkrywając pokrywki. Po ugotowaniu pozostawiamy na 5 minut pod przykryciem, po czym delikatnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Ananasy rozcinamy na pół wzdłuż i wydrążamy. Powstałe miseczki odkładamy. Z miąższu wycinamy twardą środkową część, a resztę kroimy w kostkę. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekany czosnek, a kiedy stanie się złoty, dodajemy cebulę, ananasy, boczniaki, ryż, sos sojowy, sos rybny i pieprz. Smażymy ok. 2 minut, ciągle mieszając, tak, jakbyśmy chcieli usmażyć każde ziarenko z osobna. Dodajemy nerkowce. Mieszamy i nakładamy do wydrążonych ananasów. Dekorujemy kolendrą i pokrojoną w ukośne talarki dymką. Jemy, skrapiając sokiem z limonki. Rada: Khao pad supparot tak nazywa się ta potrawa, a co to znaczy? Khao pad to tradycyjny tajski smażony ryż. Supparot oznacza tyle, że ryż został podany w wydrążonym ananasie. Smażenie ryżu, który pozostał z poprzedniego dnia, jest powszechnie stosowane w większości azjatyckich krajów.