Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto z boćwiną

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Risotto z boćwiną - składniki:
  • 3 liście boćwiny
  • 1/3 szklanki orzeszków pinii
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu Arborio
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1.5 litra bulionu warzywnego
  • 15 dag gorgonzoli
  • sól
  • pieprz
Risotto z boćwiną - sposób przygotowania: Umytą boćwinę kroimy w paski o szerokości 1/2 cm. Orzeszki rumienimy na suchej patelni i odstawiamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy na złoty kolor. Wsypujemy ryż i podsmażamy, mieszając, tak by ziarenka pokryły się oliwą. Gdy tylko staną się lekko przezroczyste, wlewamy wino i czekamy, aż ryż je wchłonie. Dolewamy szklankę bulionu i dusimy, mieszając. Kiedy ryż wchłonie płyn, wlewamy kolejną szklankę bulionu i cały proces powtarzamy 6 razy. Gdy ryż będzie al dente, dodajemy boćwinę i dusimy przez 10 minut. Dodajemy ser i orzechy, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem skrapiamy oliwą