Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Coccoli

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Coccoli - składniki:
Coccoli - sposób przygotowania: Drożdze rozpuszczamy w letnim bulionie. Mieszamy z mąką, tłuszczem i szczyptą soli. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy, przykryte mokrą ścierką, na parę godzin, aż wyrośnie. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażymy w rozgrzanym oleju. Podajemy bardzo gorące. Uwaga! Autorem przepisu jest wielki znawca toskańskiej kuchni, Paolo Petroni. Ja, kiedy nie mam czasu, kupuję ciasto na pizzę w supermarkecie i wyrabiam je, dodając 2 łyżki oliwy lub 2 łyżki stopionego smalcu na każde pół kilo ciasta. Coccoli można jeść bez dodatków, ale my ze Stasiem uwielbiamy kombinację z prosciutto crudo lub salame toscano, albo dobrą suszoną polską szynką.