Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Burger idealny

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Burger idealny - składniki:
Burger idealny - sposób przygotowania: Z mięsa formujemy cztery kotlety o grubości 1,5 cm. Najlepiej zmoczyć ręce wodą i ulepić z mięsa kulki, a potem delikatnie je spłaszczyć. Wkładamy burgery do lodówki na 15 minut, dzięki czemu będą bardziej zwarte. Posypujemy solą oraz pieprzem i grillujemy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Podczas grillowania dociskamy burgery, aby nie pęczniały. Bułki kroimy na pół, smarujemy masłem i lekko opiekamy skórką do dołu w piekarniku z włączoną jedynie górną grzałką. Na cztery połówki bułek kładziemy po porcji keczupu i musztardy, liściu sałaty, plastrze pomidora, cienkim plasterku cebuli oraz burgerze. Zamykamy burgery pozostałymi połówkami bułek, dociskamy i podajemy. Burgerowe Rady Tomka: - Wybierzcie dobrą wołowinę, np. z krów rasy angus lub hereford. Najlepiej jeśli będą to trzy równe kawałki z różnych części tuszy, np. mostka, udźca, łaty lub rostbefu - jedne chude, inne tłustsze. - Zamiast wołowiny możemy użyć jagnięciny lub kurczaka - zwłaszcza w burgerach dla dzieci. - Upewnijmy się, że kupowana przez nas wołowina dojrzewała co najmniej kilka dni w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Wówczas na pewno będzie krucha i soczysta. - Wołowina musi być świeżo zmielona, najlepiej zrobić to samodzielnie, wtedy jesteśmy pewni, co jemy. - Masa, z której ręcznie formujemy burgery, nie może zawierać żadnych dodatków ani przypraw: to musi być 100% mięsa. - Najlepiej smakuje burger średnio wysmażony, czyli różowy w środku. Idealnie przypieczona bułka powinna być w środku chrupiąca, a na zewnątrz miękka.
Ten burger jest tak piękny, że będziesz sobie z nim robił selfie