Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bulion na wędzonce

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bulion na wędzonce - składniki:
Bulion na wędzonce - sposób przygotowania: Do miski wkładamy 300 g wędzonych żeberek wieprzowych, zalewamy zimną wodą, tak aby były przykryte, odstawiamy na kilka godzin, zmieniając wodę parę razy. Odcedzamy, wkładamy do garnka, zalewamy 1,5 l świeżej zimnej wody, zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Teraz można dodać włoszczyznę (bez kapusty), ale nie jest to konieczne. Gotujemy 30 minut (albo do chwili kiedy warzywa zmiękną), a potem wyłączamy ogień i czekamy, aż wszystko wystygnie. Zimny wywar cedzimy i zamrażamy. Na takim bulionie ugotujemy kapuśniak, grochówkę, fasolową, barszcz (ukraiński, zabielany, czerwony czysty), zalewajkę, zupę z grzybów leśnych. Nadaje się też do krupniku, można doprawiać nim bigos. Jest podstawą najprostszej na świecie zupy ogórkowej - wystarczy wlać do bulionu kwas z ogórków i zabielić śmietaną.