Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Śliwki z selerem i gorczycą
Śliwki z selerem i gorczycą - składniki:
Śliwki z selerem i gorczycą - sposób przygotowania:
Śliwki umyj, pokrój na ćwiartki, usuń pestki. Seler umyj, pokrój na cieniutkie plasterki. Przygotuj zalewę: do ganka wlej ocet i 2 szklanki wody, wsyp cukier i sól. Zagotuj, mieszając, pozostaw na ogniu, aż cukier się rozpuści. Śliwki wkładaj partiami do gorącego octu, gotuj na małym ogniu 10 minut, aż staną się szkliste. Wymij z zalewy, włóż razem z selerem do wyparzonych słoików. Zmiel gorczycę, wsyp do zalewy, wymieszaj. Przestudzoną zalewą polej śliwki. Słoiki zamknij, pasteryzuj w temp. 80 st. C (litrowe słoje pasteryzuj 30 minut, mniejsze - 15 minut). Przechowuj w ciemnym miejscu.
- 1 kg niezbyt dojrzałych śliwek węgierek
- 2 łodygi selera naciowego
- Zalewa:
- 1 szklanka octu 10-proc.
- 2.5 łyżeczki czarnej gorczycy
- 70 dag cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Tarta z karmelizowanymi śliwkami - klucz do sukcesu
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki