Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Królik z boczkiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Królik z boczkiem - składniki:
  • 1.5 kg kawałków mięsa królika
  • garść igiełek rozmarynu
  • 2-3 ząbki czosnku + 2 całe główki
  • 9 łyżek oliwy + oliwa do wysmarowania naczynia
  • 1 łyżka miodu
  • sok oraz skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • dość grube plastry chudego wędzonego boczku - tyle
  • ile mamy kawałków królika
  • 100-200 g liści sałaty (najlepiej różnych odmian) do podania
Królik z boczkiem - sposób przygotowania: Mięso myjemy, wkładamy do miski. Siekamy rozmaryn razem z 2-3 ząbkami czosnku, mieszamy z oliwą, miodem oraz sokiem i skórką z cytryny. Polewamy mięso, mieszamy, aby każdy kawałek równo pokrył się marynatą. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C. Mięso wyjmujemy z marynaty (którą pozostawiamy), nacieramy solą i pieprzem, każdy kawałek zawijamy w boczek, przypinając plastry wykałaczkami. Tak przygotowane kawałki smarujemy marynatą, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym niedużą ilością oliwy. Pieczemy 30-40 minut, co jakiś czas odwracając mięso i smarując je marynatą. Mniej więcej po 15-20 minutach wkładamy do naczynia z mięsem obie przekrojone na pół główki czosnku (stroną przecięcia do dołu). Co jakiś czas sprawdzamy, czy boczek się nie przypala (jeśli tak, przykrywamy naczynie lub obniżamy temperaturę). Królika możemy podać z sałatą, ale dobrym dodatkiem są też grillowane lub surowe warzywa albo pieczone ziemniaki. Uwaga: tak przygotowanego królika można też upiec na grillu.

Informacje o Królik z boczkiem

  • Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

    Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

    Dobrym dodatkiem do pasztetu z królika będzie sos żurawinowy lub delikatny, śmietankowy chrzan. Tym, którzy chcieliby przyrządzić pasztety z dziczyzny polecamy również nasze przepisy na pasztet z zająca oraz pasztet z dzika . Pasztet z królika przód i podroby z królika 30 dag boczku lub podgardla