Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Medaliony cielęce z ziołowym sosem
Medaliony cielęce z ziołowym sosem - składniki:
Medaliony cielęce z ziołowym sosem - sposób przygotowania:
Przyrządzamy mięso: myjemy je, osuszamy, oczyszczamy. Następnie kroimy w plastry grubości ok. 1,5cm. Dobrze jest je minimum 2 godziny wcześniej zamarynować je w rozmarynie i oleju. Na rozgrzaną patelnię kładziemy wcześniej posmarowane olejem medaliony. Smażymy z każdej ze stron po około 2 minuty do uzyskania złotego koloru. Następnie usmażone mięso przekładamy na blaszkę, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 4 minuty. Po tym czasie wyjmujemy mięso, przykrywamy je folią aluminiową i odstawiamy na 5 minut aby odpoczęło. Po tym czasie możemy podawać. Robimy sos ziołowy: do patelni, na której wcześniej smażyliśmy medaliony, wlewamy około 100ml wina, które odparowujemy do połowy objętości. Następnie dodajemy śmietankę i drobno posiekane zioła i czosnek. Sos deklasujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Robimy puree: selera myjemy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody, do której wyciskamy sok z połowy cytryny. Gdy seler będzie już miękki, odlewamy wodę. W garnuszku rozpuszczamy masło. Wrzucamy do niego seler, dodajemy śmietankę. Miksujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą. Robimy czatnej: jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (1x1cm). W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone jabłka oraz żurawinę, chwilę prażymy. Następnie, dodajemy wino, sok z cytryny oraz miód. Wszystko razem prażymy ok. 5 minut. Przyprawiamy do smaku pieprzem, równoważymy smak miodem i sokiem z cytryny. Robimy chipsy: w garnku rozgrzewamy olej. Jarmuż myjemy, dokładnie osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki. Gdy olej będzie odpowiednio rozgrzany, wrzucamy do niego partiami jarmuż. Po chwili wyciągamy i osączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy solą. Uwaga! Jarmużu nie smażymy za długo, ponieważ może zbrązowieć. (Przepis finałowy z Plebiscytu Kucharz - Odkrycie Roku 2014 - autorka: Emilia Buchowiec-Lotsmanov)
- Medaliony cielęce:
- 800 g krzyżowej z udźca cielęcego
- 1 gałązka rozmarynu
- 50 ml oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- Sos ziołowy:
- 100 ml białego wina
- 1 gałązka bazylii
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 gałązka estragonu
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- Puree z selera:
- 400-500 g selera korzeniowego
- sok z 1 cytryny
- 100 ml śmietanki 30%
- 50 g masła
- sól
- Czatnej jabłkowo-żurawinowy:
- 2 jabłka (szara reneta lub boiken)
- 50 g żurawiny suszonej
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka masła
- 70 ml wina białego
- pieprz czarny
- Chipsy:
- 100 g jarmużu
- 1 l oleju rzepakowego
- sól
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki