Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Medaliony cielęce z ziołowym sosem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Medaliony cielęce z ziołowym sosem - składniki:
Medaliony cielęce z ziołowym sosem - sposób przygotowania: Przyrządzamy mięso: myjemy je, osuszamy, oczyszczamy. Następnie kroimy w plastry grubości ok. 1,5cm. Dobrze jest je minimum 2 godziny wcześniej zamarynować je w rozmarynie i oleju. Na rozgrzaną patelnię kładziemy wcześniej posmarowane olejem medaliony. Smażymy z każdej ze stron po około 2 minuty do uzyskania złotego koloru. Następnie usmażone mięso przekładamy na blaszkę, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 4 minuty. Po tym czasie wyjmujemy mięso, przykrywamy je folią aluminiową i odstawiamy na 5 minut aby odpoczęło. Po tym czasie możemy podawać. Robimy sos ziołowy: do patelni, na której wcześniej smażyliśmy medaliony, wlewamy około 100ml wina, które odparowujemy do połowy objętości. Następnie dodajemy śmietankę i drobno posiekane zioła i czosnek. Sos deklasujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Robimy puree: selera myjemy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody, do której wyciskamy sok z połowy cytryny. Gdy seler będzie już miękki, odlewamy wodę. W garnuszku rozpuszczamy masło. Wrzucamy do niego seler, dodajemy śmietankę. Miksujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą. Robimy czatnej: jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (1x1cm). W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone jabłka oraz żurawinę, chwilę prażymy. Następnie, dodajemy wino, sok z cytryny oraz miód. Wszystko razem prażymy ok. 5 minut. Przyprawiamy do smaku pieprzem, równoważymy smak miodem i sokiem z cytryny. Robimy chipsy: w garnku rozgrzewamy olej. Jarmuż myjemy, dokładnie osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki. Gdy olej będzie odpowiednio rozgrzany, wrzucamy do niego partiami jarmuż. Po chwili wyciągamy i osączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy solą. Uwaga! Jarmużu nie smażymy za długo, ponieważ może zbrązowieć. (Przepis finałowy z Plebiscytu Kucharz - Odkrycie Roku 2014 - autorka: Emilia Buchowiec-Lotsmanov)