Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pancakes z jabłkami w sosie winno-korzennym
Pancakes z jabłkami w sosie winno-korzennym - składniki:
Pancakes z jabłkami w sosie winno-korzennym - sposób przygotowania:
Zagotowujemy wino i syrop cukrowy, mieszając. Dodajemy przyprawy, jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki i wrzucamy do winnej marynaty, aby owoce przeszły jej smakiem i aromatem. Robimy ciasto: łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy jajka wymieszane z mlekiem oraz jogurtem i ucieramy. Kładziemy po 2 łyżki ciasta na rozgrzany olej i smażymy placki na złoty kolor. Gotowe wykładamy na talerz. Wyjmujemy jabłka z marynaty, płyn gotujemy, aż zredukuje się do konsystencji miodu. Wtedy z powrotem wrzucamy jabłka i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z placuszkami.
- Marynata do jabłek:
- 500 ml czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
- 250 ml syropu cukrowego (woda i cukier w proporcji 1:1)
- ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
- 1 gwiazdka anyżu
- kora cynamonowa
- 2 duże jabłka
- Ciasto:
- 220 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 170 ml jogurtu naturalnego (pitnego) lub maślanki
- 170 ml mleka
- olej do smażenia
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki