Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Polędwica a' la richelieu

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Polędwica a' la richelieu - składniki:
Polędwica a' la richelieu - sposób przygotowania: Obraną i umytą marchewkę kroimy w plasterki. Szalotki i seler myjemy i drobno kroimy. Mięso wkładamy do miski, przykrywamy warzywami, polewamy 3 łyżkami oliwy, winem i octem, dodajemy listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, gałązkę tymianku i pozostawiamy na 2 godziny. Mięso wyjmujemy z zalewy, obsuszamy ręcznikiem papierowym i obsmażamy na gorącej patelni (najlepiej beztłuszczowej) ok. 3 min z każdej strony. W międzyczasie wlewamy na patelnię pozostałą oliwę, wrzucamy warzywa z marynaty, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy przez kilka minut. Podsmażamy kromki bułki na maśle i układamy na nich plastry polędwicy. Na wierzchu układamy po łyżce warzyw.