Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Polędwica a' la richelieu
Polędwica a' la richelieu - składniki:
Polędwica a' la richelieu - sposób przygotowania:
Obraną i umytą marchewkę kroimy w plasterki. Szalotki i seler myjemy i drobno kroimy. Mięso wkładamy do miski, przykrywamy warzywami, polewamy 3 łyżkami oliwy, winem i octem, dodajemy listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, gałązkę tymianku i pozostawiamy na 2 godziny. Mięso wyjmujemy z zalewy, obsuszamy ręcznikiem papierowym i obsmażamy na gorącej patelni (najlepiej beztłuszczowej) ok. 3 min z każdej strony. W międzyczasie wlewamy na patelnię pozostałą oliwę, wrzucamy warzywa z marynaty, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy przez kilka minut. Podsmażamy kromki bułki na maśle i układamy na nich plastry polędwicy. Na wierzchu układamy po łyżce warzyw.
- 6 plastrów polędwicy wołowej o grubości 1.5 cm
- 1 marchewka
- 3 szalotki
- 2 gałązki selera naciowego
- 5 łyżek oliwy
- 1.5 szklanki białego wina
- 1/2 szklanki octu winnego
- 50 g masła
- listek laurowy
- gałązka świeżego tymianku
- sól
- pieprz (mielony i kilka całych ziaren)
- 6 kromek bułki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki