Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pasztet z węgorzy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pasztet z węgorzy - składniki:
Pasztet z węgorzy - sposób przygotowania: Oczyszczonego i umytego węgorza kroimy na kawałki, oprószamy mąką i smażymy na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Myjemy też wszystkie zioła, drobno kroimy, i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzucamy na podgrzane na patelni masło. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cayenne, dodajemy wino i dusimy 15 min na bardzo małym ogniu. Żółtka mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy do masy ziołowo-warzywnej, i podgrzewamy, ciągle mieszając, ale nie dopuszczamy do wrzenia. Formę  na pasztet smarujemy pozostałą oliwą i układamy w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i ości), i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykrywamy ją folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godz. Podajemy z pokrojoną cytryną.