Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pasztet z węgorzy
Pasztet z węgorzy - składniki:
Pasztet z węgorzy - sposób przygotowania:
Oczyszczonego i umytego węgorza kroimy na kawałki, oprószamy mąką i smażymy na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Myjemy też wszystkie zioła, drobno kroimy, i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzucamy na podgrzane na patelni masło. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cayenne, dodajemy wino i dusimy 15 min na bardzo małym ogniu. Żółtka mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy do masy ziołowo-warzywnej, i podgrzewamy, ciągle mieszając, ale nie dopuszczamy do wrzenia. Formę na pasztet smarujemy pozostałą oliwą i układamy w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i ości), i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykrywamy ją folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godz. Podajemy z pokrojoną cytryną.
- 600 g świeżego węgorza
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe części)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 500 g liści szpinaku
- pęczek natki pietruszki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki