Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zupa rakowa
Zupa rakowa - składniki:
Zupa rakowa - sposób przygotowania:
Obsmaż raki w dużym rondlu na niewielkiej ilości gorącego oleju. Wyjmij (nie myj rondla) i obierz ogony, zachowaj szyjki na później. Resztę skorup rozgnieć w moździerzu. W rondlu, w którym smażyły się raki, rozgrzej 2 łyżki masła, zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj zmiażdżone skorupy, przesmaż, stale mieszając. Dodaj koncentrat pomidorowy, przesmaż jeszcze raz, zalej białym winem. Gotuj, aż wino odparuje. Wlej bulion, gotuj godzinę na małym ogniu. Zmiksuj blenderem, przecedź przez gęste sitko, wrzuć pokrojone na kromki kajzerki. Gdy dobrze nasiąkną, zmiksuj zupę jeszcze razi podgrzej, mieszając. Do zupy włóż szyjki rakowe, udekoruj śmietaną i zieleniną.
- 16-20 całych raków (mogą być mrożone; ale koniecznie w całości; nie same szyjki)
- 1 cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki masła
- olej do smażenia
- 4-5 czerstwych kajzerek
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 litr bulionu rybnego
- sól
- pieprz
- gęsta
- kwaśna śmietana
- i zielenina (najlepiej koperek; może też być natka) do dekoracji
Informacje o Zupa rakowa
-
Zupa rakowa i kiszone rydze w Folwarku Ustronie. Bogactwo kulinarnych mikroregionów
Więcej niż restauracja Maciej Barton, właściciel Folwarku Ustronie udowadnia, że dobra kuchnia i aktywne działanie na rzecz tradycji kulinarnej nie jest zarezerwowane dla wielkich miast. W Słupi pod Bralinem mieści się
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki