Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa rakowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa rakowa - składniki:
Zupa rakowa - sposób przygotowania: Obsmaż raki w dużym rondlu na niewielkiej ilości gorącego oleju. Wyjmij (nie myj rondla) i obierz ogony, zachowaj szyjki na później. Resztę skorup rozgnieć  w moździerzu. W rondlu, w którym smażyły się raki, rozgrzej 2 łyżki masła, zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj zmiażdżone skorupy, przesmaż, stale mieszając. Dodaj koncentrat pomidorowy, przesmaż jeszcze raz, zalej białym winem. Gotuj, aż wino odparuje. Wlej bulion, gotuj godzinę na małym ogniu. Zmiksuj blenderem, przecedź przez gęste sitko, wrzuć pokrojone na kromki kajzerki. Gdy dobrze nasiąkną, zmiksuj zupę jeszcze razi podgrzej, mieszając. Do zupy włóż szyjki rakowe, udekoruj śmietaną i zieleniną.