Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Babka wyborna

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Babka wyborna - składniki:
Babka wyborna - sposób przygotowania: W garnuszku mieszamy drożdże z łyżeczką cukru, letnią śmietanką i trzema łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by drożdże ruszyły. Oddzielamy  białka od żółtek. Masło ucieramy na puch i, nadal ucierając, wsypujemy pół szklanki cukru, a potem dodajemy - po jednym - 10 żółtek. Ucieramy mikserem  około 15 minut. Gdy rozczyn wyrośnie, wlewamy go do masy żółtkowej i ucieramy jeszcze 5 minut. Wsypujemy mąkę i mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę. Wsypujemy do piany resztę cukru, cukier waniliowy i ubijamy, aż będzie lśniąca, po czym delikatnie mieszamy ją z ciastem. Dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy i przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na babę (tak, by nie sięgało wyżej niż do 2/3 wysokości formy). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 st. C, a gdy jeszcze trochę podrośnie, podwyższamy temperaturę do 180 st. C. Pieczemy 40 minut. Jeszcze ciepłe  smarujemy lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.