Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Konfitura wieloowocowa z likierem pomarańczowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Konfitura wieloowocowa z likierem pomarańczowym - składniki:
  • 1.5 kg truskawek
  • 3 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier)
  • 1 zielone jabłko
  • 100 g świeżych czarnych jagód
Konfitura wieloowocowa z likierem pomarańczowym - sposób przygotowania: Truskawki myjemy, osączamy, obieramy z szypułek. Większe kroimy na połówki lub ćwiartki, małe pozostawiamy w całości. Wkładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, polewamy likierem. Zagotowujemy na średnim ogniu, stale mieszając czystą, wyparzoną, drewnianą łyżką. Jabłko obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne, kroimy w półcentymetrową kostkę i wraz z umytymi jagodami dodajemy do truskawek. Gotujemy 25-35 minut (mieszanina powinna tylko lekko "pykać", nie może silnie wrzeć), delikatnie mieszając od czasu do czasu, aby nie rozgniatać jagód. W trakcie gotowania usuwamy powstającą na powierzchni pianę. Gorącą konfiturą napełniamy wyparzone słoiki, zakręcamy, pozostawiamy do ostygnięcia.