Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Vichyssoise (chłodnik) z fenkułu

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Vichyssoise (chłodnik) z fenkułu - składniki:
  • 3 łyżki masła
  • 1 por (tylko biała i jasnozielona część) pokrojony w cienkie półplasterki
  • 1 duży ziemniak; obrany i pokrojony w kostkę
  • 3.5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 duża lub 2 mniejsze bulwy fenkuł;
  • oczyszczone i posiekane
  • garść posiekanej natki fenkułu
  • sól morska gruboziarnista
  • świeżo mielony biały pieprz
  • 500 ml maślanki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 22%
  • 100 g wędzonego łososia w plasterkach (można zastąpić wędzonym pstrągiem)
Vichyssoise (chłodnik) z fenkułu - sposób przygotowania: W garnku roztapiamy masło, nie rumieniąc go. Wkładamy pory, solimy i dusimy na małym ogniu, aż zmiękną - 10-15 minut. Dodajemy ziemniaki, wlewamy bulion, zagotowujemy i zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy 20 minut, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Dodajemy fenkuły wraz z natką, gotujemy jeszcze 5-7 minut. Miksujemy zupę w blenderze, przyprawiamy solą i białym pieprzem, mieszamy ze śmietaną i maślanką*. Schładzamy, a przed podaniem wkładamy do każdej porcji zupy kawałki wędzonej ryby: łososia lub pstrąga. *Uwaga: Jeśli zupa jest za gęsta, możemy  dodać odrobinę bulionu.
Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem

Informacje o Vichyssoise (chłodnik) z fenkułu

  • Wiosenne zupy

    Wiosenne zupy

    letniej zupie. Z dodatkiem wędzonej ryby będzie lekkim (zwłaszcza jeśli wymienisz śmietankę na gesty jogurt) i zdrowym obiadem na ciepłe dni. Vichyssoise (chłodnik) z fenkułu 3 łyżki masła 1 por (tylko biała i jasnozielona część) pokrojony w cienkie półplasterki 1 duży ziemniak; obrany i pokrojony w