Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mus z karpia

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Mus z karpia - składniki:
Mus z karpia - sposób przygotowania: Filety skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy, doprawiamy imbirem i skórką cytrynową. Wkładamy do rondla, dodajemy posiekane czosnek i cebulę oraz łyżeczkę masła, zalewamy winem, przykrywamy i dusimy. Gdy ryba będzie zupełnie miękka, wyjmujemy ją z zalewy, miksujemy w blenderze i lekko studzimy. Dodajemy śmietanę 22% oraz namoczoną, odciśniętą i rozpuszczoną żelatynę, jeszcze raz doprawiamy do smaku. Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno, delikatnie łączymy z masą rybną. Przekładamy do miseczek wyściełanych przezroczystą folią kuchenną, lekko uderzamy miseczkami o blat, aby usunąć z masy pęcherzyki powietrza. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż mus stężeje. Wyjmujemy z miseczek, usuwamy folię, każdą porcję ozdabiamy plasterkiem cytryny i natką.