Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sernik, pomarańcza, kardamon
Sernik, pomarańcza, kardamon - składniki:
Sernik, pomarańcza, kardamon - sposób przygotowania:
Robimy lody. Sok pomarańczowy redukujemy o połowę, następnie gotujemy ze śmietanką i skórką obraną ze sparzonych pomarańczy. Żółtka, jajko i miód ucieramy. Hartujemy masę śmietanką, po czym pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez 10 minut, utrzymując temperaturę 80 st. C. Dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści, przecieramy przez gęste sito, łączymy z serkiem. Przelewamy do pojemnika Pacojet, mrozimy do -20 st. C. Lody możemy też ukręcić w domowej maszynce. Robimy pianę. Sok pomarańczowy redukujemy o połowę, dodajemy skórkę otartą z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy miód, znów zagotowujemy. Cienkim strumieniem wlewamy do ubitych jajek, energicznie mieszając. Pasteryzujemy: podgrzewamy 10 minut, utrzymując temperaturę 80 st. C. Dodajemy namoczoną żelatynę, czekoladę, likier, mieszamy, następnie łączymy z serkiem. Mieszamy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Przecieramy przez sito, przekładamy do syfonu, nabijamy 2 naboje.Robimy czips sezamowy. Mieszamy wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa. Rozsmarowujemy na macie sylikonowej najcieniej, jak się da. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C na złoty kolor. Robimy żelkę pomarańczową. Wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia, cedzimy i schładzamy.Przygotowujemy skórkę mandarynek. Blanszujemy mandarynki trzy razy, wymieniamy wodę, znów blanszujemy trzykrotnie, zmieniamy wodę i blanszujemy jeszcze cztery razy. Przekładamy do plastikowego worka, zalewamy syropem, zamykamy próżniowo i gotujemy w sous vide przez 12 godzin w 90 st. C. Schładzamy, a następnie delikatnie nacinamy mandarynki, wyjmujemy miąższ łyżeczką, wyskrobując też gorzkawe albedo. Skórki przechowujemy w czystym syropie cukrowym. Do skórek szprycujemy pianę pomarańczową, układamy je na talerzach. Obok układamy lody sernikowe, filety z pomarańczy, pomiędzy nie szprycujemy żelki i wkładamy kawałki sezamowego czipsa.
- Lody sernikowe:
- sok i skórka obrana z 2 pomarańczy
- 330 g śmietanki 36%
- 100 g żółtek
- 1 duże jajko (66 g)
- 130 g miodu
- 3 g żelatyny
- 500 g serka Philadelphia
- Piana (na 1 syfon o poj. 1/2 l):
- 75 g soku z pomarańczy
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 100 g miodu
- 100 g jajek
- 6 g żelatyny
- 65 g białej czekolady
- 25 g likieru Grand Marnier
- 375 g serka Philadelphia
- Czips sezamowy (na 2 blaty 40 x 30 cm):
- 115 g cukru
- 60 g masła sklarowanego
- 20 g mąki
- 60 g soku pomarańczowego
- 125 g białego sezamu
- Żelka pomarańczowa (na 250 g):
- 160 g soku pomarańczowego
- 40 g soku z marakui
- 30 g cukru
- 2 g agaru
- 1 laska wanilii
- 4 kapsułki kardamonu
- Oraz:
- 20 mandarynek
- prosty syrop (tyle
- by przykrył owoce) cząstki pomarańczy do dekoracji
Szybki sernik z sekretnym składnikiem
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki