Ośmiornica
- 1 ośmiornica
- sól i pieprz do smaku
- 5 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 3 cebule
- Jadalne kamienie:
- 12 ziemniaków francuskich (młodych
- drobnych)
- nieobranych
- 1 liść laurowy
- 60 g agality (naturalna glinka; autorski produkt restauracji Mugaritz)
- 40 g laktozy
- 85 ml wody
- 5 g atramentu z kałamarnicy
- Gąbka z natki:
- 200 g natki pietruszki
- 100 ml wody
- 80 g mąki
- 1 jajko
- 2 papierowe kubeczki do kawy
- Oraz:
- oliwa
- 100 ml soku z buraków
- 50 ml śmietanki 36%
Informacje o Ośmiornica
-
Ośmiornice i papryczki - pozdrowienia z Galicji
brakuje ryb, m.in. sardynek, dorsza atlantyckiego, tuńczyków oraz morszczuka. Prócz ryb, jada się też owoce morza: mule, małże św. Jakuba, krewetki oraz kałamarnice i ośmiornice. Z tej ostatniej przyrządza się jedno z najbardziej znanych galicyjskich dań: ośmiornicę po
-
Toskańskie wakacje z kwiatem cukinii, czarną truflą i ośmiornicą
Muszę się Wam przyznać, że włoskie restauracje (nawet te droższe i mniej turystyczne), w których jadłam, mnie nie zachwyciły. Za kolację w 'lepszej' restauracji dla 4 osób z butelką wina trzeba zapłacić około 100 euro. Wydanie takiej kwoty codziennie nie mieści się w naszym waka
-
Ośmiorniczki
Podobno Grecy obijają ośmiornicę stu uderzeniami o kamień, aby zmiękła, a Hiszpanie fundują jej szok termiczny, po trzykroć zanurzając w ukropie (niezbędny jest wielki gar). Można jeszcze stłuc ją wałkiem lub tłuczkiem. Na żadną z tych ewentualności nie byliśmy przygotowani
-
Sigha, sigha, czyli grecka wyprawa kulinarna w rytmie slow
przysmaków, a nawet połowach ośmiornic, małży czy jeżowców. Co więcej, dowiedzą się jak różnorodnie można wykorzystać te produkty w kuchni. A przewodnikiem po tym kalejdoskopie smaków będzie profesjonalny szef kuchni i prawdziwy pasjonat Grecji. Pierwszy turnus wyprawy na Poros odbędzie się w terminie 28.08
-
Na wagę złota
szafranu do tradycyjnego risotto alla milanese, które serwuję samo lub jako dodatek do ossobuco (giczy cielęcej).Szafran pasuje do każdej ryby lub owoców morza. Tutaj proponuję mój przepis na polpo in umido con spinaci e zafferano (ośmiornicę duszoną ze szpinakiem). Nitki trzeba dodać na samym końcu, tak
-
Zupa z owocami morza - wideo
Błogie wakacje na hiszpańskim wybrzeżu to coś, o czym marzy każdy miłośnik owoców morza. Langustynki, ośmiornice, ryby, krewetki; z grilla, duszone w oliwie, w paelli, - czasem aż trudno się zdecydować. Gdy urlop stanie się tylko wspomnieniem, warto przywołać zapamiętane z
-
Na pełnym morzu! Jak przyrządzać i wykorzystać w wakacyjnych daniach owoce morza
sałatkę, skrop sokiem z cytryny i podawaj natychmiast. Ośmiornica - oryginalna i apetyczna W Polsce najłatwiej kupić ośmiornice mrożone, zdecydowanie rzadziej w świeżym wydaniu. Ale nie ma się co martwić - pod wpływem niskiej temperatury ich mięso
-
Bar sałatkowy
dressingiem. Ośmiornica z orientalną sałatką ogórkową (dla 3 osób) 1/2 kg ośmiornicy (1 duża lub kilka małych), mąka kukurydziana do obsypania, sól i pieprz, 1/2 l oleju do
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki