Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ruchanki kaszubskie
Ruchanki kaszubskie - składniki:
Ruchanki kaszubskie - sposób przygotowania:
Wsyp mąkę do miski. Drożdże rozetrzyj z cukrem i rozpuść w ciepłym mleku. Wlej do mąki, wymieszaj, przykryj wilgotną ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 8 - 18 godzin. Przed smażeniem dodaj do ciasta roztrzepane jajka, rozpuszczone masło i sól. Drożdże wymieszaj, wyrabiaj 5 minut i ponownie zostaw do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie obierz jabłko i pokrój je w dużą kostkę. Smaż ruchanki na gorącym tłuszczu wkładając w nie kawałki jabłka. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem. Podawaj z sosem żurawinowym (zmiksowane żurawiny z cukrem 1:1) i gęstą śmietaną. Rady: Kiedyś robiło się je z tego, co zostało w dzieży po zrobieniu ciasta chlebowego. Ruchanki można robić też z mąki pszennej. Wtedy trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta pół godziny, zamiast ośmiu. Przepis: Państwowy Instytut Etnograficzny
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki