Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ruchanki kaszubskie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ruchanki kaszubskie - składniki:
Ruchanki kaszubskie - sposób przygotowania: Wsyp mąkę do miski. Drożdże rozetrzyj z cukrem i rozpuść w ciepłym mleku. Wlej do mąki, wymieszaj, przykryj wilgotną ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 8 - 18 godzin. Przed smażeniem dodaj do ciasta roztrzepane jajka, rozpuszczone masło i sól. Drożdże wymieszaj, wyrabiaj 5 minut i ponownie zostaw do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie obierz jabłko i pokrój je w dużą kostkę. Smaż ruchanki na gorącym tłuszczu wkładając w nie kawałki jabłka. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem. Podawaj z sosem żurawinowym (zmiksowane żurawiny z cukrem 1:1) i gęstą śmietaną. Rady: Kiedyś robiło się je z tego, co zostało w dzieży po zrobieniu ciasta chlebowego. Ruchanki można robić też z mąki pszennej. Wtedy trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta pół godziny, zamiast ośmiu. Przepis: Państwowy Instytut Etnograficzny