Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kołacz z serem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kołacz z serem - składniki:
Kołacz z serem - sposób przygotowania: Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka i cukru, odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczęły "pracować". Następnie dodaj do pozostałych składników ciasta, zagnieć i wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i lśniące - powinieneś wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza, aby było pulchne. Ponownie odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-50 minut. W czasie gdy ciasto rośnie, przygotuj masę serową: masło zmiksuj z cukrem, dodając po jednym żółtku i po łyżce twarogu. Z pięciu białek ubij sztywną pianę i połącz z masą serową. Dodaj bakalie. Przygotuj kruszonkę: masło i cukier roztop w garnku, wsyp mąkę i wymieszaj - powinny powstać okruszki. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na blachę wysmarowaną tłuszczem, na wierzchu rozprowadź masę serową. Na koniec posyp kruszonką. Piecz około godziny w temperaturze 200 st. C. Potem wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim kołacz do przestygnięcia - w ten sposób nie opadnie. Pyszny od razu po upieczeniu, najlepiej z herbatką po góralsku. A dla dzieci z dużym kubkiem ciepłego mleka lub kakao.