Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Risotto z pesto i groszkiem
Risotto z pesto i groszkiem - składniki:
Risotto z pesto i groszkiem - sposób przygotowania:
Robimy pesto. W blenderze siekamy czosnek, dodajemy orzechy, oba sery, dużą garść bazylii. Miksujemy na gładką masę. Dalej ucierając, wrzucamy stopniowo po garści ziół. Na końcu, cały czas miksując, cienką strużką wlewamy oliwę. Risotto robimy według podstawowego przepisu. W połowie gotowania ryżu dodajemy rozmrożony groszek. Mieszamy risotto z masłem, parmezanem i pesto. Posypujemy prażonymi orzeszkami i rukolą.
- Pesto:
- 2 ząbki czosnku
- 30 g uprażonych orzeszków piniowych
- 100 g startego parmezanu
- 100 g startego sera pecorino romano
- 180 g liści bazylii
- 80 ml oliwy
- Risotto:
- 1 cebula
- 30 ml oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 500 g ryżu do risotta
- 60 ml wytrawnego białego wina
- 1.5 l bulionu warzywnego
- 200 g mrożonego groszku (w sezonie świeżego)
- 30 g masła
- 50 g startego parmezanu
- 3-4 łyżki pesto garść podprażonych orzeszków piniowych
- garść liści rukoli
Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty
Informacje o Risotto z pesto i groszkiem
-
Tydzień włoski w Lidlu, konkurencja - bez glutenu. Co w tym tygodniu warto kupić w dyskontach?
? Nie przejmujcie się, to nie takie trudne. Warto pamiętać, że gotowe powinno być kremowe, a ziarenka ryżu nie powinny być rozgotowane. Chcesz zrobić coś innego od klasycznego risotto z dodatkiem parmezanu? Polecamy na przykład proste i apetyczne risotto z pesto i groszkiem (przepis - kliknij w
-
Zielony groszek - w sałatce, przekąsce, daniu głównym
klasyków kuchni włoskiej - a ściślej - kuchni weneckiej. Zwykle przygotowuje się je w wersji bezmięsnej, choć można dodać także nieco boczku. Wypróbuj również przepis na risotto z pesto i groszkiem . Składniki: 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli) 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego 125 ml
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki