Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto z pesto i groszkiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Risotto z pesto i groszkiem - składniki:
  • Pesto:
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g uprażonych orzeszków piniowych
  • 100 g startego parmezanu
  • 100 g startego sera pecorino romano
  • 180 g liści bazylii
  • 80 ml oliwy
  • Risotto:
  • 1 cebula
  • 30 ml oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 500 g ryżu do risotta
  • 60 ml wytrawnego białego wina
  • 1.5 l bulionu warzywnego
  • 200 g mrożonego groszku (w sezonie świeżego)
  • 30 g masła
  • 50 g startego parmezanu
  • 3-4 łyżki pesto garść podprażonych orzeszków piniowych
  • garść liści rukoli
Risotto z pesto i groszkiem - sposób przygotowania: Robimy pesto. W blenderze siekamy czosnek, dodajemy orzechy, oba sery, dużą garść bazylii. Miksujemy na gładką masę. Dalej ucierając, wrzucamy stopniowo po garści ziół. Na końcu, cały czas miksując, cienką strużką wlewamy oliwę. Risotto robimy według podstawowego przepisu. W połowie gotowania ryżu dodajemy rozmrożony groszek. Mieszamy risotto z masłem, parmezanem i pesto. Posypujemy prażonymi orzeszkami i rukolą.
Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty

Informacje o Risotto z pesto i groszkiem