Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką - składniki:
Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką - sposób przygotowania:
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w cząstki. Na suchej paleni karmelizujemy cukier na złoty kolor, dodajemy gruszki i karmelizujemy przez kilka minut. Dodajemy sok z cytryny i białe wino, trzymamy jeszcze chwilę na patelni, aż karmel połączy się z winem, i przekładamy same gruszki do naczynek w których będziemy je zapiekać. Na patelnię na której zostało nam wino i karmel wrzucamy suszone żurawiny i na małym ogniu odparowujemy płyn. Żurawiny przekładamy do naczynek z karmelizowanymi gruszkami. Owsiana kruszonka: Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi dodajemy cukier, nasiona laski wanilii i chłodne masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem zagniatamy palcami, aż powstanie kruszonka. W naczyniach do zapiekania na rozłożonych gruszkach z żurawinami rozsypujemy kruszonkę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (termoobieg) i zapiekamy przez 12- 15 minut na złoty kolor. Podajemy z lodami waniliowymi. Gruszki karmelizowane pod chrupiącą kruszonką z lodami waniliowymi. Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla". Autorem jest Mistrz Cukiernictwa Paweł Małecki.
- 5 twardych gruszek
- sok z 1/2 cytryny
- 80g cukru
- 100ml białego wina wytrawnego
- 80g suszonych żurawin
- Owsiana kruszonka:
- 200g mąki pszennej
- 125g masła
- 120g cukru trzcinowego
- 50g płatków owsianych
- 1 laska wanilii
- lody waniliowe
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki