Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Perfekcyjny stek RIB-EYE

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Perfekcyjny stek RIB-EYE - składniki:
  • 1 rib-eye stek (300-400 g; gr. 3 cm)
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
Perfekcyjny stek RIB-EYE - sposób przygotowania: Mięso wyjmujemy z lodówki 1-2 godziny przed przyrządzeniem, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Nastawiamy piekarnik na 180 st. C. Na patelni z grubym dnem (ważne! cienkie dno nie zmagazynuje odpowiedniej ilości ciepła i po położeniu steku temperatura błyskawicznie spadnie) bardzo mocno rozgrzewamy klarowane masło. Smażymy stek na silnym ogniu, po 2 minuty z każdej strony - aż zrobi się na nim apetyczna brązowa skórka. Dzięki temu pory mięsa zamkną się, a tłuszcz stanie się płynny i będzie lepiej przewodził ciepło. Wkładamy stek do piekarnika na 4-5 minut (medium), następnie wyjmujemy go i pozwalamy mu odpocząć przez 2-3 minuty w ciepłym miejscu - soki równomiernie rozłożą się w mięsie. Solimy i pieprzymy na talerzu. Uwaga nr 1: nie ma dwóch jednakowych patelni ani piekarników - dlatego dokładny czas smażenia/pieczenia musimy ustalić sami, testując przepis. Uwaga nr 2: jeśli posolimy stek na długo przed przyrządzeniem (np. dwa dni) mięso nie stwardnieje, a zmięknie.