Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Czekolada z sorbetem z pietruszki
Czekolada z sorbetem z pietruszki - składniki:
Czekolada z sorbetem z pietruszki - sposób przygotowania:
Robimy sorbet: cukier zagotowujemy w 250 ml wody. Zdejmujemy z ognia, dodajemy natkę, miksujemy, przecieramy przez sitko. Zamrażamy przez dobę. Robimy płytki czekoladowe: czekoladę topimy na parze, schładzamy do 28°C. Podgrzewamy do 31°C, potem rozsmarowujemy na folii aluminiowej (2-3 mm), przykrywamy drugim kawałkiem folii. Gdy nieco stężeje, zdejmujemy górną folię, zaznaczamy nożem prostokąty (12 x 3 cm). Po 12 godzinach, gdy czekolada zastygnie, ostrożnie łamiemy ją na płytki (powinno wyjść 12 płytek) wzdłuż zaznaczonych linii. Robimy masę: żółtka ucieramy z cukrem. Mleko zagotowujemy ze śmietanką, zaparzamy żółtka, ucierając na małym ogniu, aż masa osiągnie temperaturę 83°C. Dodajemy czekoladę, rozpuszczamy, studzimy i wstawiamy na 12 godzin do lodówki. Robimy płytki cukrowe: isomalt rozgrzewamy do 160 st. C, mieszamy z kakao. Rozprowadzamy na papierze do pieczenia, a gdy zastygnie, łamiemy i miksujemy na puder. Przesiewamy na matę sylikonową, nożem zaznaczamy prostokaty (12 x 3 cm), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, czekamy, aż puder się stopi. Wyjmujemy, a gdy zastygnie, ostrożnie łamiemy na płytki wzdłuż zaznaczonych linii (powinno wyjść 6 płytek). Składamy deser: miksujemy sorbet, aby stał się puszysty. Na 6 płytek czekoladowych wyciskamy po porcji masy, nakładamy płytkę cukrową i drugą porcję masy, przykrywamy resztą płytek czekoladowych. Po przygotowaniu 6 porcji deseru przenosimy każdą na talerz, obok kładziemy po kulce sorbetu.
- Sorbet:
- 80 g cukru
- 20 g natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- Płytki czekoladowe:
- 50 g gorzkiej czekolady 70%
- Masa czekoladowa:
- 2 żółtka
- 15 g cukru
- 70 ml mleka 2%
- 70 ml śmietanki 35%
- 85 g gorzkiej czekolady 70%
- Płytki cukrowe:
- 75 g isomaltu (można kupić przez internet np. na avan-garda.pl)
- 12 g naturalnego kakao
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki